Hi ha una frase popular entre la gent que es dedica a l’optimització de resultats en cercadors, que diu que el millor lloc per amagar un cadàver és a la segona plana de resultats de Google. Això és perquè Google ens mostra els seus resultats paginats, amb només 10 resultats a cada pàgina, i per accedir a la següent pàgina cal fer el salt de pàgina amb un enllaç que es troba al final de cada plana. Un enllaç al qual no hi fa clic quasi ningú.
Sortir cap al final de la primera plana dels resultats fa que no t’arribin gaires visites, però sortir ja a la segona plana o més enrere t’aboca a l’ostracisme.
Però ara això podria canviar radicalment si el gegant de les cerques per internet aplica definitivament l’escroll infinit, és a dir, que quan arribem al final de la plana automàticament es carregui un nou bloc amb 10 resultats més.
Aquest és un mecanisme molt emprat en dispositius mòbils (tot i que també cada cop més comú en entorns d’escriptori) i de moment Google l’implantaria en les cerques en aquests dispositius, per evitar que calgui fer ús del botó “veure més resultats” que trobàvem al final de la plana de resultats. Assemblant-se més d’aquesta manera a la forma que tenim de veure els continguts en xarxes socials com Facebook, Twitter o Instagram, on des de fa ja temps els usuaris estem acostumats a procedir d’aquesta manera més intuïtiva.
Però més enllà de la comoditat més gran que ens pugui representar, això afectarà substancialment al SEO (la rama que s’encarrega d’optimitzar les planes web perquè apareguin ben amunt en les planes de resultats dels cercadors) i canviarà la forma en què s’estructurarà el seu contingut per adaptar-lo a la nova funcionalitat, com ha passat sempre que Google ha canviat la forma en què mostrava els seus resultats de cerca.
Ja hem parlat aquí de com Google modela la web en el seu interès, fent que les planes augmentin el nombre de paraules que contenen, premiant determinats formats gràfics o de vídeo, penalitzant certs protocols, o influint en la reducció dels temps de càrrega, per exemple. I aquest nou canvi no en serà una excepció.
La lògica ens indica que això s’acabarà implantant també en les cerques amb l’ordinador. De fet, si no s’ha fet ja, és per l’augment de càrrega de processament que suposarà per a Google que ara consultem més planes en els resultats. Un augment de costos gens menyspreable si tenim en compte la ingent quantitat de consultes que es fan a Google diàriament a escala mundial.